Handmade Dreams bestaat in de maand september 1 jaar! En dat is iets om gevierd te worden. De bedoeling was om iedere maandag van september een blogpost online te zetten, dat is de eerste 2 maandagen ook gebeurd, maar daarna werd ik ziek. De maandag 2 weken geleden en vorige week maandag is er dus niks online gekomen. Nu ik weer beter ben, komen ze natuurlijk alsnog online, maar alleen iets later. Het patroon voor deze vlaggenlijn komt vandaag en de volgende blogpost komt volgende week.

 

 

Bij een feest hoort natuurlijk versiering! En meestal dus ook een vlaggenlijn. Hoe leuk is het om hem zelf te maken?! Je kunt hem helemaal aan je eigen smaak aanpassen, de stoffen bijvoorbeeld, maar ook de lengte. Je eigen gemaakte vlaggenlijn zal ook van hele goede kwaliteit zijn, waardoor hij lang meegaat. De vlaggenlijn heeft niet veel stof nodig, waardoor je hem ook uit restjes kunt maken! In dit patroon leg ik stap voor stap uit, hoe je deze vlaggenlijn maakt. Je gaat ook werken met biaisband, dit is een goed patroon om daar mee te werken als je het nog niet eerder hebt gedaan. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Verder is dit patroon echt een beginnerspatroon, je werkt met allemaal rechte lijnen. Ik probeer het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, maar als je een vraag heb, mag je hem gerust bij de reacties stellen!

 

 

Benodigdheden

*Het patroon kun je via de link uitprinten. Stel je printer in op 100%, om te controleren of je patroon de goede grootte is, kun je het controleren door het vierkantje links onderin na te meten.

**Omdat je niet veel stof gebruikt, kun je de vlaggenlijn ook uit een restje stof naaien. Ik heb zelf bijpassende kleuren stof gekocht. Dit zijn vier stukken katoen van een halve meter. Ik heb van allemaal een halve meter genomen, omdat het niet kleiner kon. Ik houd nog best een stuk over. De hoeveelheid stof die je nodig hebt, ligt natuurlijk ook aan hoeveel vlaggetjes je wil maken. Ik heb er 24 gemaakt!

 

Werkwijze

 

 

 

 

 • Speld je patroon op de stof en knip het uit. Het voordeel van vlaggetjes is dat ze in elkaar passen, waardoor je weinig kleine stukjes stof (waar je niks meer mee kunt) overhoudt! Je hoeft geen rekening te houden met de naadwaarde, er zit al 1 cm bij inbegrepen.

 

 

 • Nu kan het naaien beginnen! Speld wel eerst even de vlaggetjes op elkaar, met de goede kanten van de stof naar binnen.

 

 

 • Naai hierna de twee zijkanten op elkaar vast. Stik 1 cm vanaf de rand.

 

 

 • Als je je vlaggetje onder de naaimachine vandaan haalt, knip je eerst het onderste puntje ervan af. Dit zorgt ervoor dat er geen grote bobbel onderaan je vlaggetje komt. Let er wel op, dat je niet te dicht bij de naad knipt, op de foto zie je waar ik heb geknipt.

 

 

 • Nu kun je je vlaggetje omdraaien. Duw de naden naar buiten, ik doe dit meestal met de achterkant van een pollepel of met de achterkant van een potlood. De punt van het vlaggetje duw je ook eerst zover mogelijk naar buiten, daarna kun je er nog voor zorgen dat de punt mooier wordt met een speld. Steek je speld in de punt en een klein stukje later er weer uit. Trek nu aan de speld, als je het goed doet komt de punt wat meer naar buiten. Als het niet in 1 keer lukt, kun je het natuurlijk vaker doen.

 

 

 • Speld nu de 2 lagen stof van het vlaggetje nog een keer op elkaar. Zorg ervoor dat de naad goed op elkaar ligt en zover mogelijk naar buiten ligt. Speld dit vast, zodat het blijft zitten.

 

 

 • Strijk nu de naad, zo blijft hij zitten, ook al je je spelden eruit haalt, je vlaggetje wordt zo het mooist.

 

 

 • Als laatste knip je ook de hoekjes en de draden aan de bovenkant van je vlaggetje eraf.

 

 

 • Je hebt een vlaggetje klaar! Naai nu alle andere vlaggetjes ook. Voor mijn slinger heb ik er 24 genaaid, het is even een werk, maar dan heb je ook wat!

 

 

 • Als je klaar bent met al je vlaggetjes, kun je beginnen met het biaisband. Vouw dit band eerst dubbel en strijk het nauwkeurig op elkaar.

Let op: Het is heel belangrijk dat je het heel nauwkeurig op elkaar strijkt. Anders gaat het straks mis als je de vlaggenlijn in elkaar gaat zetten! Ik heb ervoor gezorgd dat het zo nauwkeurig mogelijk was, door de klemmetjes die je op de foto ziet. Zo bleef het goed zitten, terwijl ik het streek. Je hoeft natuurlijk geen klemmetjes te gebruiken, je kunt ook gewoon knijpers gebruiken bijvoorbeeld!

 

 

 • Speld je vlaggetjes tussen het biaisband. Doordat ik erg stevig biaisband heb, blijven de gaatjes van de spelden heel goed zichtbaar. daarom heb ik ook voor deze stap de klemmetjes gebruikt die ik ook bij de vorige stap gebruikte. Ik heb eerst 1 meter biaisband leeg gelaten voordat ik het eerste vlaggetje erin zetten, daarna heb ik tussen ieder vlaggetje 15 centimeter leeg gelaten. Aan het einde van de vlaggenlijn laat ik ook 1 meter vrij.

 

 

 • Nu kun je je biaisband op elkaar gaan stikken. Ik doe dit een paar mm vanaf de rand. Doordat je je biaisband nauwkeurig op elkaar hebt gestreken, hoef je je geen zorgen te maken over de achterkant, die wordt gewoon mee gestikt op de goede afstand van de rand! Als je bij een vlaggetje komt hoef je je ook geen zorgen te maken, je kunt gewoon doorstikken.

 

 

 • Als je je hele vlaggenlijn hebt gestikt, is hij klaar. Het feest kan beginnen! Snap je iets niet aan het patroon? Stel dan gerust je vraag bij de reacties!

 

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © handmadedreams.nl 2017. All Rights Reserved.