Het is alweer best een poosje geleden dat je moest gaan betalen voor plastic tasjes in een winkel! Er zijn steeds meer stoffen shoppers te koop, maar het is nog veel leuker om ze zelf te maken. Het patroon van deze tas bedacht ik al een hele tijd geleden en na het veel gebruiken van deze tas, ga ik het delen! De tas gaat lang mee, want wat je zelf maakt is heel vaak van betere kwaliteit, dan wanneer je het goedkoop in een winkel koopt. En de tas heeft niet veel stof nodig, waardoor je hem ook uit een restje stof kan naaien! Zoek een leuk stofje uit en je kunt beginnen!

 

 

Dit basispatroon van de shopper is niet moeilijk om te maken, dus zelfs als je begint met naaien, is hij te doen. Je hoeft namelijk alleen rechte naden te naaien. Hij is ook nog eens snel gemaakt. En hij neemt niet veel ruimte in, dat ligt natuurlijk wel aan het stofje waarvan je hem maakt! Als je wilt kun je hem zo moeilijk maken als je wilt, zet er bijvoorbeeld een rits in! Je kunt er natuurlijk ook een voering inzetten of een zakje! Je kunt de grootte makkelijk aanpassen en misschien wil je lange of kortere hengsels. Alles kan als je hem zelf maakt šŸ˜‰ .

 

 

Bij dit patroon werk ik met een Engelse naad. Geen paniek als je hem niet kent, ik zal hem duidelijk uitleggen! En hij is ook niet eens zo moeilijk. Het zorgt ervoor dat je geen voering hoeft te naaien. Dat zorgt ervoor dat hij makkelijker wordt, sneller om te naaien en minder ruimte in zal nemen als je boodschappen gaat doen! Ik probeer de hele tas zo goed mogelijk uit de leggen, maar als je een vraag hebt stel hem gerust bij de reacties!

 

 

Benodigdheden

 • Naaibenodigdheden voor naaien met de naaimachine
 • 2x een stuk katoen van 40 bij 45 cm
 • 2x een stuk katoen van 50 bij 10 cm
 • Bijpassend garen

 

 

Werkwijze

 

Werkwijze voor de hengsels

 

 • Je hebt de 2 hengsels al uitgeknipt! Pak deze stukken stof van 10 bij 50 cm, zodat je eerst de hengsels kunt maken.

 

 

 • Pak 1 stuk stof van de 2 stukken die je hebt geknipt. Dit stuk ga je gelijk spelden. Vouw het hengsel dicht met de goede kant van de stof naar binnen. Spelt nu de bovenkant en de zijkant, die nog open is, op elkaar.

 

 

 • Stik nu de gespelde kanten op elkaar (dus nog niet de onderkant!). Ik doe dit op persvoetbreedte (dus de zijkant van mijn stof ligt gelijk met de zijkant van mijn naaivoetje). Dit is ongeveer 5 mm, maar als jouw voetje iets breder is, is het niet erg als je iets verder van de rand af stikt.

 

 

 • Als je de 2 kanten hebt gestikt, draai je het hengsel door de onderkant. Ik doe dat met de achterkant van een pollepel.

 

 

 • Je ziet waarschijnlijk wel dat de zijkanten van je stof (vooral bij de naden) niet plat ligt. Daar ga je eerst verandering in brengen! Duw de naden goed naar buiten, ik heb dit met de achterkant van mijn pollepel gedaan. Daarna pak je de zijkant stukje voor stukje en zorg je ervoor dat de naden goed naar buiten zijn. Na ieder stukje steek je er een speld in zodat het goed blijft zitten. De zijkant zonder naad hoef je niet vast te spelden, maar je kunt het natuurlijk wel doen.

Tip: als het je niet lukt om de hoekjes naar buiten te duwen kun je dit ook doen met een speld. Dit doe je niet vanuit binnen, maar vanuit buiten. Je steekt je speld in de hoek en bijna gelijk er weer uit, daarna trek je eraan en als het goed is is de hoek dan naar buiten! Als het niet in 1 keer lukt, kun je het natuurlijk meerdere keren doen.

 

 

 • Strijk nu het hengsel, dit zorgt ervoor dat de naden goed blijft zitten. Terwijl je strijkt, kun je de spelden eruit halen.

 

 • Vouw het gat, dat je aan de onderkant hebt,Ā  ongeveer 2 cm naar binnen en speld ook dit vast. Hierna strijk je dit stukje nog even!

 

 

 • Nu ga je nog een keer het hengsel stikken, dit keer rondom het hele hengsel. Dit is een siernaad, maar het zorgt er ook voor dat je hengsels steviger worden en een stuk langer mooi blijven. Ik heb dit op 5 mm van de rand gedaan, maar je kunt gewoon de breedte kiezen, die jij mooi vindt.

 

 

 • Als je al deze stappen hebt gevolgd, ben je klaar met je hengsel en herhaal je dezelfde stappen voor het tweede hengsel!

 

 

Werkwijze voor de tas

 

 

 • Bij de rest van de tas heb je de 2 stukken van 40 bij 45 cm nodig. Speld deze eerst op elkaar met de goede kanten naar buiten, dit is misschien niet wat je verwacht, maar dit komt door de techniek van de Engelse naad! Let wel op dat je de bovenkant nog niet dicht speldt!

 

 

 • Stik nu de tas rondom, behalve de hele bovenkant. Naai niet te ver van de rand af (dat heeft te maken met de Engelse naad die je hier zo gaat maken!), ik heb hem op 5 mm van de rand gestikt. Als er rafels langs de rand van je tas zitten, is het belangrijk dat je ze nog even afknipt.

 

 

 • Keer nu de tas om, zorg er dus voor dat de goede kant van de stof naar binnen is. Duw nu de naden met een pollepel naar buiten voor het mooiste resultaat!

 

 

 • Speld en strijk de naden van de tas nu helemaal plat. Laat hier om de aantal cm een speld zitten, dat is makkelijker bij het naaien straks.

 

 

 • Naai de tas nog een keer rondom (natuurlijk weer behalve de bovenkant) op 1 cm breedte.

 

 

 

 • Keer nu weer de tas om, je hebt je Engelse naad al genaaid!

 

 

 • Nu kun je verder gaan met de afwerking van de zak, zoals je ziet is alleen de bovenkant nog niet af. Om de rand extra mooi zonder rafels te maken, speld je rond de hele bovenste rand spelden. Dit doe je op 2 cm van de rand af.

Let op: Zorg er voor dat je niet de bovenste en de onderste laag stof aan elkaar vastspeldt!

 

 

 • Als je de rondom rand hebt gespeld, vouw je de stof om en speld je dit vast.

 

 • Nu ga je het strijken, zodat er een vouw in de stof komtĀ en het dus blijft zitten.

 

 

 • Als je de eerste vouw hebt gestreken, ga je nog zo’n vouw maken. Dit doe je 4 cm van de rand die je net hebt gemaakt. Dus je speldt 4 cm vanaf de rand, je vouwt het om en je strijkt het.

 

 

 • Als je de tweede vouw erin hebt gestreken, haal je alle spelden eruit. Je zet de spelden er nu gelijk weer in, maar dan op een andere manier. Speld de rand zo vast, zodat je bij de volgende stap de rand kunt gaan naaien. Op de foto is deze stap nog wat duidelijker te zien!

 

 

 • Nu je de randen hebt gestreken en in 1 keer alles hebt gespeld, ga je de zak echt afmaken. Naai helemaal rondom de bovenkant, ik heb ook dit 5 mm van de rand gestikt, maar net als bij de hengsels kun je helemaal zelf beslissen wat jij het mooiste vindt!

 

 

 • Alleen de hengsels hoeven nog maar aan de zak vastgemaakt te worden! Meet van iedere naad aan de zijkantĀ  7 cm en steek daar een speld in als markering.

 

 

 • Speld nu ook je hengsels aan de tas vast. Dit doe je bij de speld, die je als markering in de tas hebt gestoken.

 

 

 • Naai nu een vierkantje op je hengsels en stik ook nog een naad diagonaal voor extra stevigheid. Ik heb ervoor gezorgd dat de onderste naad van het vierkantje gelijk loopt met de naad rondom de tas. Vooral aan de buitenkant vind ik dat er mooi uitzien!

 

 

Je shopper is nu helemaal klaar om gebruikt te worden! Heb je vragen over het patroon? Stel ze dan gerust bij de reacties.

 

 

 

You might also like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Ā© handmadedreams.nl 2017. All Rights Reserved.