Op internet kwam ik dit vaasje van vilt tegen! Ik bedacht me dat ik het heel goed zelf kon maken en ik vond het ook een goed idee om het patroon met jullie te delen. Dan heb jij er ook wat aan! Ik heb er een hele duidelijke werkbeschijving van gemaakt, zodat ook alle beginners er wat aan hebben. Het is dus niet moeilijk te maken! Als je nog niet de goede spullen in huis hebt, kun je dat hier even bekijken. Ik beschrijf alle materialen die je bij het naaien moet gebruiken. En dan nu snel aan de slag!

Bij de eerste stappen was ik zo hard bezig, dat ik was vergeten te fotograferen. Gelukkig zijn ze niet heel moeilijk, ik heb de stappen wel even wat extra duidelijk beschreven!

 

 

Benodigdheden

*Zelf vond ik het heel lastig om een potje te vinden dat ik precies de goede grootte vind voor het vaasje van vilt, het potje dat ik gebruik is van Dille & Kamille. Ik kwam de potjes ineens tegen en ze waren precies de goede maat! Er zit een ijzeren hengsel omheen dat ik eraf wilde knippen, tot ik erachter kwam dat je het er gewoon af kan halen en het er dus ook weer terug op kan zetten. Je kunt je potjes dan dus gewoon voor meerdere dingen gebruiken.

 

 

Werkwijze

 

  • Meet als eerste de maten van je potje op. Als de breedte verschilt, meet hem dan op het breedste punt op. De diameter bereken je door de omtrek te delen door π.

Als je hetzelfde potje als ik gebruikt, hoef je de maten natuurlijk zelf niet meer op te meten. De maten zijn: 10 cm hoog, 8 cm diameter (op het breedste punt) en 25 cm omtrek.

 

 

  • Nu je de maten hebt, kun je het patroon gaan tekenen. Dat klinkt moeilijker dan het eigenlijk is. Je hebt de maten al opgemeten. Het stuk vilt overlapt elkaar een beetje, je telt 1 cm bij de omtrek op. Omdat het vaasje van vilt iets hoger is dan het vaasje binnenin, tel je daar ook 1 cm bij op. Als je hem ruimer of hoger wilt, kun je het zelf natuurlijk ook anders aanpassen. Het patroon bestaat uit 2 delen, de onderkant (het rondje) en de zijkant (het rechthoek).

De maten van mijn patroon voor het rechthoek zijn 26 cm lang en 11 cm breed. De diameter van de het rondje blijft dus 8 cm.

 

 

  • Speld het patroon nu op het vilt. Doe dit zoveel mogelijk aan de kant, zo kun je het meeste uit je vilt halen!

 

 

  • Als je patroon erop gespeld is kun je hem uit gaan knippen (Ben je benieuwd met wat voor soort schaar je dat het beste kunt doen, bekijk dan even de naaibenodigdheden!). Knip 1x het rondje uit en 1x het langwerpige vlak voor de zijkant.

 

 

  • Nu kan het naaien beginnen! Ik heb het hele potje met de festonsteek genaaid. (Als je het nog nooit hebt gedaan, is dit een goede uitleg erover!) Begin met het op elkaar spelden van je 2 stukken vilt. Je naait eerst de bodem van je vaasje.  Op de foto heb ik de 2 stukken vilt even omgedraaid, je kunt zo beter zien hoe ik het op elkaar heb gespeld.

 

 

  • Naai de hele onderkant rond met de festonsteek. Doe dit met hele kleine stukjes, verplaats je spelden dus steeds, omdat het rond is. Je redt het niet om de hele bodem met 1 stuk draad te naaien, je moet dus een paar keer aan en afhechten.

 

 

  • Als je rond de onderkant hebt genaaid, heb je alleen nog een stukje vilt over dat over het andere deel van het vaasje heen moet. Naai hier gewoon verder, je hebt hier in het begin al genaaid. De steken worden dus dubbel. Als je aan het einde bent, hecht je nog niet af!

 

 

  • Je zet je potje erin en spelt het vast (zorg dat je het niet te strak doet, je krijgt het er anders niet meer uit) , zo weet je zeker dat het past. Naai nu met hetzelfde draad als de onderkant de zijkant.

 

 

  • Eigenlijk is het nu al klaar! Omdat ik hem nog een beetje saai vond, heb ik er een suède koord omheen geknoopt.

 

 

  • Als laatste heb ik er kleine bloemetjes ingezet! Deze maken het helemaal af, vind ik zelf.

 

 

Ik heb nog 2 vaasjes van vilt gemaakt, dit vond ik er net wat leuker uitzien!

 

 

You might also like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © handmadedreams.nl 2017. All Rights Reserved.