Er gaan binnenkort ook naaitutorials komen! Daarom nu hier alle benodigdheden, die je daarbij nodig hebt. Veel dingen ervan zal je helaas wel nieuw moeten kopen als je begint, maar als je het eenmaal hebt, doe je er ook wel een tijdje mee. Ik zal patronen en werkbeschrijvingen gaan uploaden om te naaien, zowel met de hand als met de naaimachine, daarom hier ook voor allebei de naaibenodigdheden.

 

 

Naaien met een naaimachine

 

 

Naaimachine

Zonder naaimachine kun je niet naaien, wel met de hand natuurlijk, maar als het gaat om een groot stikwerk is het een stuk sneller om een naaimachine te gebruiken. Er zijn heel veel soorten en prijzen. Je zal zelf uit moeten zoeken wat het beste voor jou werkt, bijvoorbeeld welke functies er op moeten zitten. Er zijn zelfs naaimachines die kunnen borduren, aangezien deze een stuk duurder zijn, is het verstandig om die niet te kopen als je dat niet nodig hebt. Ook heb je naaimachine naalden nodig voor in de naaimachine, meestal zitten die er wel bij als je een nieuwe naaimachine koopt.

 

 

Patroon

Als je iets wilt naaien, gebruik je bijna altijd een patroon. Het hoeft natuurlijk niet altijd een patroon te zijn dat je hebt gekocht, je kan er ook zelf één maken. Het is wat je zelf het handigste vind, om te beginnen zou ik toch eerst patronen kopen, dat is wel zo makkelijk. Er zijn ook heel veel soorten boeken en cursussen die je patroon kunnen leren tekenen. Het is niet zo ingewikkeld bij bijvoorbeeld knuffels, daar hoef je geen rekening te houden met verschillende maten. Bij gekochte patronen (of natuurlijk op een website) zit vaak ook een werkbeschrijving. Een patroon staat meestal in verschillende maten op papier getekend, vaak staat dit met verschillende lijnen door elkaar. Het is de bedoeling dat je het dan overtrekt op speciaal patroon papier. Dit papier is doorzichtig en daarom dus erg geschikt om een patroon op over te trekken.

 

 

Stof

Net als met de naaimachines zijn er veel verschillende soorten stof, zoals katoen, tricot, jeans, flanel, enz. Het ligt er aan wat je wilt maken welke stof je moet gebruiken. In veel patronen staat het er al (ik vind dat zelf ook erg makkelijk, daarom zal ik het er zelf ook bij gaan zetten). Je kan er natuurlijk alsnog in variëren. De stoffen die ik het meest gebruik zijn tricot (een heel rekbare stof die je meestal voor kleding gebruikt) en gewoon katoen, dat kan je eigenlijk overal wel voor gebruiken. Vrijwel alle stoffen zijn er in verschillende kleuren en met een verschillende print, er zal vast wel iets bij zitten wat je leuk vindt!

 

 

Garen

Je hebt ook garen nodig, naaimachinegaren om precies te zijn. Dat is garen van meestal 500 meter. Je kunt ook een klein klosje (wat meestal is bedoeld om met de hand mee te naaien) gebruiken, maar dat is dan zo op en je hebt de kans dat het te weinig is. Ook hierbij heb je verschillende soorten en goedkope en duurdere. Bij goedkope is er alleen wel een kans dat het sneller breekt.

 

 

Schaar

Het handigste om mee te werken is een stofschaar. Zelf vind ik zo’n grote schaar niet fijn, omdat ik gewend ben aan een kleinere schaar. Met een grote schaar vind ik persoonlijk dat je hem niet goed genoeg kunt sturen, maar dat is dan ook echt mijn eigen mening. Waarschijnlijk als ik een tijdje een grote schaar ga gebruiken, verandert dat wel. Ik gebruik dus een kleinere schaar, omdat je maar weinig kleine stofscharen hebt, gebruik ik een gewone schaar. Die schaar gebruik ik wel alleen om in stof te knippen, zodat hij scherp blijft. Je moet dus ook niet met je stofschaar in papier knippen, dan wordt hij bot.

 

 

Spelden

Ook niet te missen bij het naaien zijn spelden. Je spelt er een patroon mee vast op een stof zodat het niet gaat verschuiven of je zorgt er voor dat de stof blijft zitten, zoals jij dat wilt. Het is niet handig om goedkope spelden te kopen, vaak zijn deze al heel snel bot en gaan ze heel stroef door de stof, niet heel fijn om mee te werken dus. Ik heb al verschillende soorten spelden uitgeprobeerd, mijn favoriete spelden tot nu toe zijn de glaskopspelden van Prym. Deze spelden zijn ook niet overdreven duur, het ligt er wel aan waar je ze koopt. Ook hele fijne spelden vind ik de glaskopspelden van de HEMA, deze lijken erg op die van Prym, maar ze zijn wat goedkoper.

 

 

Overige materialen

Er zijn nog veel meer materialen die je wel eens zal moeten gebruiken. Hier een paar voorbeelden:

  • Strijkplank en strijkijzer, dit gebruik je om naden in je stof te maken of om bijvoorbeeld gewoon vouwen uit je stof te halen.
  • Tornmesje, je zult vast wel eens een naad verkeerd stikken. Dan is dit echt een geweldig hulpmiddel! Je kunt gemakkelijk een naad eruit halen.
  • Naalden, als je bijvoorbeeld een knuffel naait met oogjes erop of andere versiering naai je dat meestal met de hand erop. Hiervoor heb je gewone naalden nodig.
  • Vulwol, maak je een knuffel of kussen? Dan heb je ook iets nodig om het op te vullen. Omdat je dit vaker gebruikt als je met de hand naait, heb ik het daar uitgebreid beschreven!

 

 

Naaien met de hand

 

 

Stof

Er zijn veel verschillende stoffen, bij het naaien met de hand is vilt erg handig. Er zijn veel verschillende soorten vilt, je hebt hele goedkope soorten, maar de duurdere soorten zijn meestal toch beter om mee te werken. Ik vind wolvilt fijn om mee te werken, je zou ook kunnen beginnen met iets goedkoper vilt om daar wat mee te oefenen. Je kan ook met stoffen zoals katoen werken, het makkelijkst is het dan wel om iets met patchwork te doen. Ik gebruik als ik met de hand naai vrijwel altijd vilt.

 

 

Patroon

Je hebt veel verschillende patronen die al bestaan, omdat deze patronen wat kleiner zijn, kan je ze nog makkelijker maken dan patronen voor bijvoorbeeld kleding. Je kan eigenlijk alle figuren wel tekenen, die je zou willen. Er is ook veel inspiratie te vinden op Pinterest, soms staat er een link met het patroon erbij, maar vaak moet je het zelf tekenen. Er zijn ook veel pakketjes te koop, daar zitten alle materialen al in die je nodig hebt met de werkbeschrijving en het patroon erbij.

 

 

Schaar

Je kan makkelijk dezelfde schaar gebruiken die je gebruikt om stof uit te knippen als je met een naaimachine naait. Je kunt verschillende soorten scharen gebruiken, er is niet echt een speciale schaar voor vilt. Stofscharen zijn ook handig en scherp genoeg om in vilt te knippen.

 

 

Spelden

Ook hierbij heb je spelden nodig. Je kan dezelfde spelden natuurlijk gebruiken al je met de hand naait en met een naaimachine, dat maakt niet zo uit. Bij het naaien met de hand gebruikt je spelden om bijvoorbeeld het patroontje op je vilt te spelden, zodat het goed blijft zitten als je het uitknipt. Je kan het ook gebruiken om twee stukjes vilt mooi op elkaar te houden als je het aan elkaar naait, het gaat dan ook niet verschuiven.

 

 

Naalden

Je hebt ook naalden nodig, daar naai je alle stoffen mee aan elkaar vast. Net als met de spelden is het het handigst om ze van goede kwaliteit te kopen. Ik heb ook goedkopere gebruikt, deze zijn minder snel stroef en bot als de spelden. Wat goedkopere naalden zijn dus ook vaak goed, zeker als je begint.

 

 

Garen

Je kunt makkelijk dezelfde garen gebruiken als degene die je in je naaimachine stopt. Omdat je hier vaak minder kleuren van in huis hebt, zijn er ook kleine klosjes. Deze zijn wat goedkoper en je hebt dus sneller veel verschillende kleuren. Als je bijvoorbeeld vilt aan elkaar naait zal het veel meer opvallen als je garen in een andere kleur gebruikt.

 

 

Vulwol

Als je met de hand naait, heb je meestal wel vulwol nodig. Het is handig om kleine figuurtjes en nog veel meer andere dingen mee op te vullen. Ik heb mijn vulwol op de markt bij een naaikraam gekocht. Er is heel veel verschil in vulwol. Sommige vind ik niet fijn werken, omdat die bijvoorbeeld veel te stroef is. Je kan natuurlijk ook schapenwol gebruiken om je werkjes op te vullen, deze vulwol zit vaak ook in pakketjes, die je kunt kopen met alle materialen er al in. Dat is trouwens ook erg handig als je beginner bent. Alle materialen zitten er al en je hoeft alleen de werkbeschijving te volgen.

 

 

 

 

You might also like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © handmadedreams.nl 2017. All Rights Reserved.