Handlettering is heel populair! Ik heb er ook een uitleg over geschreven. Ik zou zeggen (als je dat nog niet hebt gedaan) begin er ook mee, je kunt er heel veel leuke dingen mee maken! Maar vandaag wil ik het hebben over heat embossing, als je er mee wilt beginnen ben je op de goede plek! Ik geef een uitleg wat het eigenlijk is, de materialen die je ervoor nodig hebt en hoe je daarmee ook je handletterwerk kunt heat embossen!

 

Heat embossing is een stapje verder op handlettering. Het is eigenlijk handlettering met wat reliëf erin. Simpel gezegd smelt je poeder op je letters. Dit zorgt er ook voor dat het een beetje gaat glanzen. Je kunt deze techniek voor heel veel leuke dingen gebruiken, bijvoorbeeld op kaarten. Het ziet er gelijk nog een stuk leuker uit. Het ziet er ook moeilijk uit, vond ikzelf in het begin, maar dat valt gelukkig allemaal reuze mee! Als je handletteren leuk vindt, vind je dit denk ik ook leuk!

 

 

Materialen

Er zijn verschillende benodigdheden die je bij heat embossing nodig hebt. Helaas ben je er nog lang niet als je alle handlettering materialen in huis hebt. Het zal even een investering zijn, maar dat is het zeker waard!

 

 

Heat tool

Een heat tool is een van de belangrijkste dingen. Door de hitte die je hiermee blaast, gaat het poeder smeten. Dit is één van de materialen, die je dus echt niet kunt missen! Het lijkt wel een beetje op een föhn, alleen die kun je er helaas dan weer niet voor gebruiken. Een föhn blaast de hete lucht in het rond, een heat tool daarentegen blaast de lucht op een plek. Hierdoor wordt het een stuk warmer. Ik heb mijn heat tool bij de pipoos gekocht, ik ben er erg tevreden over!

 

 

Inkt

Ja, je ziet het goed, geen lijm of iets anders, maar inkt. Eigenlijk werkt het wel gewoon als lijm. Het embossing poeder blijft erop plakken, waardoor je hele mooie letters kunt maken. Ik heb twee verschillende soorten inkt van VersaMark. Deze inkt is heel erg aan te raden!

Ik heb een pen waar de inkt in zit. Deze pen heeft twee verschillende punten, een klein, stevig puntje en een flexibele brush punt. Deze pen gebruik ik om mee te handletteren! Ik heb ook een stempelkussen. Zo kun je ook stempelafdrukken heat embossen! Je blijft zelfs alle kleine details zien! Bij beide producten heb ik gekozen voor de transparante variant. Er zijn ook varianten met gekleurde inkt, maar als het niet allemaal dekt zie je die kleur er doorheen. Dat risico wilde ik niet nemen. Ook bij de transparante inkt is het iets donkerder dan je papier, als het nat is. Als je iets aan het handletteren bent, kun je zo alsnog zien waar je bent gebleven!

 

 

Heat embossing poeder

Dit is het materiaal wat je zult blijven zien op je papier, eigenlijk gaat het hier allemaal om. Dit poeder plakt op de inkt en laat je met je heat tool smelten. Er zijn heel veel verschillende kleuren te koop! Ook van heel veel verschillende merken, mijn poeder is van het merk WoW. Dit poeder smelt snel en vlekt niet! Je kunt het in potjes van 15 ml kopen, dit klinkt misschien weinig, maar dat valt heel erg mee. Ik doe er al een tijdje mee.

 

 

Anti static pad (optioneel)

Mijn grootste irritatie tot nu toe is statisch papier, het poeder dat niet op het papier moest zitten bleef plakken. Als je te hard gaat schudden laat het poeder ook los van de lijm en als je het wegveegt, schiet je soms uit. Dan is er een soort ‘hapje’ uit je letter. Toen kwam ik dit tegen, een zakje met poeder erin. Je wrijft de anti-static pad over je papier en dan is het niet meer statisch. Je hebt dus geen last meer van teveel heat embossing poeder. Zoals je straks zult zien, werkt het niet altijd perfect bij mij. Gelukkig heb ik wel al veel minder last van teveel poeder!

 

 

Papier

Je hebt natuurlijk ook papier nodig waar je op kunt werken. Je kan gewoon heat embossen op een wit printer velletje. Ik vind het persoonlijk een stuk fijner werken op iets steviger papier. Ook vind ik dat het er dan een stuk mooier uit gaat zien, een printerpapiertje bobbelt snel door de warmte van je heat tool. Ik gebruik meestal papier van 200gr.

 

 

 

Werkwijze

 • Begin met het handletteren van een quote of iets anders wat je wilt heat embossen. Als je normaal deze stap overslaat bij handletteren en alles uit je hoofd met pen tekent, kun je dat nu natuurlijk ook doen. Het is belangrijk bij deze stap dat je niet hard op je potlood drukt!

 

 

 • Als je een anti-static pad hebt, dan is dit het moment! Het is eigenlijk heel simpel, wrijf het er gewoon overheen.

 

 

 • Nu kun je beginnen met het echte werk 😉 . Begin met het overtrekken met de heat embossing pen van het eerste woord. Doe dit echt maar bij één woord! Hier zie je dat ik het zelfs letter voor letter heb gedaan. Als je alle woorden tegelijk doet, heb je de kans dat het poeder niet meer goed plakt, omdat de inkt opdroogt.

 

 

 • Strooi wat poeder op de letter. Het beste is om er wat teveel op te doen, het overige schud je eraf. Zo zullen al je letters helemaal bedekt worden!

Tip: Schud het overige poeder eerst even op een papiertje, zo kun je er daarna een puntje in vouwen en gaat al je poeder makkelijk weer terug in het potje!

 

 

 • Verhit het poeder gelijk. Stop natuurlijk eerst de stekker van je heat tool in het stopcontact, die van mij kun je gelijk gebruiken (hij hoeft niet eerst op te warmen). Houdt je heat tool ongeveer 10cm schuin boven je papier. Blijf niet te lang op een plek hangen, maar beweeg hem een beetje heen en weer. Je zult snel zien dat het poeder gaat smelten!

 

 

 • Doe dit nu ook bij ieder ander woord, je kunt er ook voor kiezen om verschillende kleuren te gebruiken zoals ik heb gedaan! Zo springt het woord ‘sparkle’ er echt uit!

 

 

 • Heb je er tussendoor per ongeluk een beetje poeder af gestoten en is er een soort ‘hapje’ uit je letter? Geen paniek! Doe gewoon nog wat inkt op dat stukje, strooi het poeder er overheen en verhit het nogmaals. Zo zie je er niks meer van. Als je poeder niet altijd even goed dekt, kun je dit natuurlijk ook doen!

 

 

 • Omdat ik eerst de quote met potlood heb geschreven, zie je potloodlijnen staan. Gum deze nu ook even uit!

 

 

 

 

 Waar kun je heat embossing voor gebruiken?

Heat embossing kun je gebruiken:

 • Op kaarten
 • In je bullet journal (het papier in mijn bullet journal is er niet geschikt voor, doe het dan op een apart stukje papier en plak het erbij!)
 • Met stempels
 • Om leuke quotes mee te handletteren
 • Op een blanco notitieboekje of agenda

 

Is het jou ook gelukt? Als er iets niet duidelijk is, mag je gerust je vraag bij de reacties stellen!

 

You might also like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © handmadedreams.nl 2017. All Rights Reserved.