Je eigen stempels gutsen, hoe leuk is dat?! Je kunt helemaal zelf bepalen wat je maakt. Het kan van een voorbeeld zijn, maar ook bijvoorbeeld iets dat je zelf hebt getekend. Of je kunt iets met een naam maken, een hele persoonlijke stempel dus. En waarom maak je ze niet als cadeau, daar worden mensen vast heel blij van! In deze tutorial leg ik uit hoe je je eigen stempel kunt maken, zo kun je helemaal alleen verder. Eigenlijk is het heel makkelijk, je zult alleen even wat moeten oefenen om je guts te kunnen sturen!

 

 

Materialen

Je hebt gelukkig niet veel materialen nodig om een stempel te gutsen. Een guts en het stempelrubber is het allerbelangrijkste om de stempel te maken. Helaas heb je het waarschijnlijk niet altijd in huis, maar het is het aanschaffen waard!

 

 

Gutsen

Als eerste en gelijk belangrijkste heb je een guts nodig. Je guts gebruik je om je stempel uit te snijden. Je snijdt stukjes rubber weg uit je blok rubber, waardoor er een stempel ontstaat. Erg belangrijk dus! Er bestaan heel veel verschillende soorten gutsen. Voordat ik begon heb ik bekeken welke guts het beste werkt. Ik gebruik deze, hij werkt heel goed! Mijn guts heeft verschillende opzet stukjes, zo kan je kleine details wegsnijden, maar ook het grote werk kun je ermee weghalen. Zelf vind ik dat heel fijn, hij is ook klein waardoor je het makkelijk ergens mee naartoe kan nemen! Je kunt ook beginnen met een aardappelschilmesje, toch zou ik dat niet doen. Je maakt het jezelf erg moeilijk en het is ook erg gevaarlijk als je bijvoorbeeld uitschiet. Bij een echte guts moet je natuurlijk ook uitkijken, maar het is een stuk minder gevaarlijk. Ook kun je een guts veel makkelijker sturen dan een aardappelschilmes en wordt de stempel dus sneller zoals jij hem wilt hebben.

 

 

Stempelrubber

Je hebt natuurlijk ook iets nodig waar je een stempel uit kunt gutsen. Waarom zou je dure materialen kopen als je begint? Gebruik gewoon grote gummen! Ik gebruik bijvoorbeeld gummen van de HEMA, je kunt heel goed oefenen met je guts en natuurlijk kun je er ook gewoon mee stempelen. Er is ook rubber dat speciaal is gemaakt om stempels van te maken, het voordeel hiervan is dat ze niet kunnen gummen (zo brokkelen er ook geen stukjes vanaf). Vroeger hadden ze bij de HEMA van die blokken, ik heb er een paar gekocht in de uitverkoop. Deze blokken werken prima, je kunt ze nu alleen nergens meer kopen. Ik heb gehoord dat de speedy carve blokken ook goed werken. Ze lijken erg op die van de HEMA, zelf heb ik ze nog nooit geprobeerd. Als het me echt goed lukt ga ik er zeker kopen om te testen. Zelf oefen ik nu ook vaak nog op gummen, er gaat toch nog snel wat mis. Dit is ook een stuk goedkoper om te kopen, voor mij werkt het heel goed. Je ontdekt vanzelf welke materialen je het fijnst vindt om mee te werken!

 

 

Overige materialen

De twee materialen hierboven zijn het meest noodzakelijk om te gebruiken als je stempels wilt maken. Je hebt nog meer materialen nodig als je stempels gaat maken. Deze materialen hebt je meestal al in huis. Gebruik bijvoorbeeld een potlood om je ontwerp te maken en je hebt ook wat gewoon printerpapier nodig. Wat je hiermee doet, lees je straks in de uitleg!

 

 

Werkwijze:

 

 

 • Teken eerst op normaal wit printerpapier hoe je stempel moet worden (dus niet in spiegelbeeld!). Je kunt natuurlijk ook een leuk figuurtje uitprinten om op je stempel te maken, dat is heel handig voor als je niet zo goed kunt tekenen!

 

 

 • Trek dit daarna dik over met een potlood, als je een figuur hebt uitgeprint doe je dit ook over de lijnen.

 

 

 • Leg nu je papier op de stempel en kras het over. Je zult misschien niet geloven dat dit werkt, probeer het maar! Het is een hele handige manier om een tekening op je stempelrubber te krijgen! Je hoeft met deze techniek ook geen rekening te houden met spiegelbeeld van stempels. Ook is dit heel handig als je een tekst op een stempel wilt, anders is dat heel veel werk.

 

 

 • Nu begint het echte werk, je kunt gaan gutsen! Mijn tip is om eerst alle fijne lijntjes te gutsen, daarna de wat grotere en als laatste kun je de grootste delen weg gaan gutsen.

 

 

 • Controleer of je alle lijntjes hebt weg gegutst door je stempel te testen. Staan er nog wat teveel lijntjes? Guts de lijntjes die er nog teveel staan dan gewoon weg!

 

 

Waar kun je je stempels voor gebruiken?

Gebruik je stempels:

 • Om gewoon mee te stempelen!
 • Voor heat embossing
 • In je bullet journal
 • Op de voorkant van een notitieboekje
 • Op kaarten of de enveloppen
 • Als cadeau
 • Op pakketjes
 • Op stof (zo kun je je eigen patroon maken!)

 

Houdt er wel rekening mee dat de stempel handgemaakt is en dus niet altijd perfect zal zijn. Hij zal zeker niet perfect zijn als je begint, dat kan ook bijna niet. Je zult nog wel eens een lijntje teveel weggutsen, helaas krijg je dat niet meer terug. Oefen dus veel en je zult zien dat het vanzelf beter gaat! Hier nog meer stempel ideeën die je natuurlijk ook zelf kunt maken!

 

You might also like

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © handmadedreams.nl 2017. All Rights Reserved.